perjantai 12. syyskuuta 2014

Tiskiharjoja ja turisteeraamista

Eilen oli vihdoin ja viimein oman koulun oma tervetulias/perehdytys tilaisuus, ja tuli edes hieman infoa aikatauluista ja kursseista.

Minä siis opiskelen Edinburgh College of Artissa (ECA), joka on osa University of Edinburghia. Tarkemmin tuo oma "koulu" ECA:ssa on School of Design. (Hieman monimutkaista, eikö..?) Enikeis, tässä viimeiseksi mainitun opinahjon infossa, jossa oli varmaankin useampia satoja(!) postgrad-opiskelijoita, vihdoin tapasin jonkun, joka oli myös tulossa opiskelemaan puvustusta.

Se oli oikeastaan aika hämmentävää, koska me istuttiin sattumalta siellä semi-isossa luoentosalissa vierekkäin. (Naurakaa vain, mutta 99% ihmisistä, joihin täällä oon tutustunu on tullu opiskelemaan jotain IHAN OIKEAA AKATEEMISTA ASIAA, kuten politiikkaa, psykologiaa, kirjallisuutta, raamatun tutkimusta... no, voidaan kiistellä lasketaanko raamatun tutkimus)... ECA:ssakin suosituimmat opintoalat on epäilemättä teollinen muotoilu tai muoti tai jokin ihmeellinen Design Informatics. Mutta se että, joku muukin on täällä tekemässä jotain näin älytöntä... HIGH FIVE! Ehkä meitä on enemmänkin, saa nähdä...

Tää toinen tyttö oli siis kanadalainen ja opiskellu vaatesuunnittelua Jenkeissä. Samassa tilaisuudessa tuli tutustuttua myös paikalliseen tekstiili-poikaan, joka oli opiskellu kuvanveistoa (ja lähteny melkeen vaihtoon Turkuun... TH-YR-KY... en ollut ikinä tajunnut, miten kansainvälisesti helposti lausuttava sana Turku on.) Tekstiili-poika osoittautui käteväksi tuttavuudeksi, sillä se osasi kertoa, mistä mä voisin löytää tiskiharjan.

Brittiläisessä keittiössä on nimittäin yksi, ylitse muiden, käsittämätön asia:  astiat on kivempi pestä ruoantähteitä imevällä limaisella sienellä, kuin siistillä muovisella harjalla, jossa on varsi, josta pitää kiinni.


Tänään ei tapahtunut juuri mitään, joten lähdin vähän turisteeraamaan kameran kanssa (ja tekemään ostoksia ekaa "projektia" varten). Oon tietenkin todella pro esittelemään kaupunkia, jossa oon viettäny kokonaiset viisi päivää. Tällä hetkellä mun silmissäni paikka näyttää jotakuinkin tältä:


Tää kaupunki vain ei ole noin litteä, sillä tuo keskellä oleva linna seisoo aivan tajuttoman mäen päällä. Ja todellakin kaikki mitä ei näy, on sitä "espoota", josta en tiedä mitään.

Mä asun (toistaiseksi) tuolla vasemmassa alanurkassa hassun pienen lätäkön vierellä. Fountaincourt on alueen nimi ja tämä on vähän tällainen paikallinen versio Kalasatamasta. Paljon uusia rakennuksia, muutama vanha rotisko siinä välissä ja yksi tuollainen lihamarkkinakaari(?)

Tästä menee poikki muutama isompi Sörnäisten rantatie..


 Meat Market -kaari

 Lätäkkö ja vasemmalla huoneistohotelli.

ECA:n kampus on sitten 10 min kävelymatkan päässä "Vanhassa kaupungissa", joka on käytännössä arkkitehtuuriltaan jotain Tallinnan tai Tukholman vanhan kaupungin suuntaan (mä en valitettavasti ole käynyt kovin monessa vanhassa kaupungissa, mutta kapeita vanhoja taloja ja mutkikkaita kujia... tiedättekö..? Paljon mäkiä..?)

Tämäkin katu menee ylämäkeen...

Linna kuvattuna vanhan kaupungin puolelta.


 Kaupungin kuuluisimman koiran mukaan nimetty pubi.

Ja tässä hän on, Greyfriars Bobby; kuolleen isäntänsä haudalle päivittäin tallustanut paikallinen sankari.


Pubin takana piilossa on hirmuisen sympaattinen hautausmaa (joka piti aikanaan aidata, sillä lääketieteenopiskelijat kävivät varastelemassa sieltä ruumiita)




Linnallesitten johtaa turisteja kuhiseva Royal Mile ja sen toisessa päässä, toisen vieläkin isomman kukkulan juurella, on kuningattaren Skotlannin residenssi Palace of Holyrood (ja siinä pienen matkan päässä allekirjoittaneen tuleva asuntola..!)


Turistikatu Royal Mile



Old Townin takana (tai vieressä, miten sen nyt ottaa) on yliopiston semi-isoja kampuksia. Bistro Squarella on aivan mahtava oppilaskunnan omistama Teviot House (ei kartassa) ja iso McEwan Hall, jossa tanssittiin skottis-dääns-tingiä Ceilidhiä. George Squaren puiston ympärillä taas on uudempaa ja vanhempaa (enemmän ja vähemmän viruhotellia muistuttavaa) rakennusta ja FBI:n päämajalta näyttävä kirjasto.

 Bistro Square
Teviot House, maailman vanhin ylioppilaskuntatalo.

 Viru-hotellia muistuttava Appleton Tower George Squarella

 George Square Park

Yliopiston pääkirjasto George Squarella

Linnan (tai siis aivan hiton ison mäen) takana on "New Town" -nimellä kulkeva alue. Ei huolta, ei mitään modernia, vaan enemmän Espan tyylistä leveää suoraa bulevardia, isoja hienoja rakennuksia ja hulluna tavarataloja ja kauppoja. New Townin ja linnan välissä, pienessä laaksossa, on hirmuisen viehättävä iso puisto.

 George Street

"Yrjö IV vieraili Skotlannissa MDCCCXXII" -patsas George Streetillä.

New Townin ja linnan väliin jäävää puistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti